Καρκίνος υποφάρυγγα
Τι είναι ο καρκίνος του υποφάρυγγα;
Πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου του λαιμού. Είναι μία μορφή καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Αναπτύσσεται στο κάτω μέρος του λαιμού (που ονομάζεται υποφάρυγγας), ακριβώς πίσω από τον λάρυγγα.
Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του υποφάρυγγα είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται στα κύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τον λαιμό μας (βλεννογόνος).
Ποια η διαφορά του καρκίνου του υποφάρυγγα και του καρκίνου του λάρυγγα;
Ο υποφάρυγγας και ο λάρυγγας είναι δύο διαφορετικά μέρη του λαιμού.
Ο καρκίνος του υποφάρυγγα αναπτύσσεται σε κύτταρα που αποτελούν το κάτω μέρος του φάρυγγα, ακριβώς πάνω από τον οισοφάγο. Ο καρκίνος του λάρυγγα αναπτύσσεται μέσα στους ιστούς του λάρυγγα.
Τι είναι ο φάρυγγας;
Ο φάρυγγας είναι ένας σωλήνας που διατρέχει το εσωτερικό του λαιμού σας. Είναι το μέρος του λαιμού πίσω από τη ρινική κοιλότητα και το στόμα σας. Συμμετέχει στις λειτουργίες της ομιλίας, της αναπνοής και της κατάποσης.
Το ανώτερο άκρο του φάρυγγα ξεκινά πίσω από τη μύτη σας (ρινοφάρυγγας). Το κατώτερο άκρο του (υποφάρυγγα) συνδέεται με τον οισοφάγο (σωλήνας που μεταφέρει στερεά και υγρά στο στομάχι). Συνδέεται επίσης με τον λάρυγγα.
Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του φάρυγγα, εκτός από τον υποφάρυγγα:
- Ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα, αναπτύσσεται στο τμήμα του φάρυγγα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης.
- Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα, αναπτύσσεται στο πίσω μέρος της γλώσσας και στις αμυγδαλές.
Τι είναι ο λάρυγγας;
Ο λάρυγγας βρίσκεται μπροστά από τον φάρυγγα. Οδηγεί στην τραχεία. Μέσα στον λάρυγγα βρίσκονται οι φωνητικές σας χορδές, που σας βοηθούν να μιλήσετε.
Μπορείτε να νιώσετε τις φωνητικές χορδές να δονούνται αν πείτε κάτι με τα δάχτυλά σας να αγγίζουν το λαιμό σας, ακριβώς κάτω από το πηγούνι σας. Ο λάρυγγας είναι επίσης βασικό μέρος της διόδου προς τους πνεύμονες, επιτρέποντάς σας να αναπνέετε.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του υποφάρυγγα;
Ο καρκίνος του υποφάρυγγα αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Συνολικά, περίπου 65.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ανά έτος. Ο καρκίνος του υποφάρυγγα ευθύνεται για λιγότερες από 3.000 από αυτές τις περιπτώσεις. Γενικά, τα ποσοστά του καρκίνου του υποφάρυγγα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του υποφάρυγγα. Συνήθως όμως επηρεάζει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών.
Ποιοι είναι οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του υποφάρυγγα;
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξει κανείς καρκίνο του υποφάρυγγα. Το να έχει κάποιος έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου δεν εγγυάται ότι θα πάθει τη νόσο. Μερικές φορές, ωστόσο, ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί χωρίς παράγοντες κινδύνου. Παρόλα αυτά, υγιεινές επιλογές στη ζωή ενός ανθρώπου (όπως η διακοπή του καπνίσματος) έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τον καρκίνο.
Οι παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του υποφάρυγγα περιλαμβάνουν:
- Χρήση οποιουδήποτε είδους καπνού.
- Υπερκατανάλωση αλκοόλ.
- Προηγούμενη διάγνωση οποιουδήποτε καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
- Λήψη ακτινοθεραπείας (για τη θεραπεία του καρκίνου ή άλλου προβλήματος) κοντά στο κεφάλι ή το λαιμό.
- Σύνδρομο Plummer-Vinson (μια διαταραχή που συνδέεται με σοβαρή, μακροχρόνια σιδηροπενική αναιμία και δυσκολία στην κατάποση).
Τι προκαλεί τον καρκίνο του υποφάρυγγα;
Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν κάτι προκαλεί μετάλλαξη (αλλαγή) στο DNA μέσα στα υγιή κύτταρα, με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η αλλαγή κάνει τα κύτταρα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.
Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να σχηματίσουν μάζα ή όγκο. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές του σώματος.
Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τον μηχανισμό με τον οποίο τα υγιή κύτταρα μετατρέπονται σε καρκίνο, όταν αυτό συμβαίνει. Μέχρι στιγμής, η έρευνα δείχνει ότι ο καπνός και το αλκοόλ παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόκληση πολλών καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του υποφάρυγγα.
Το αλκοόλ και οι ουσίες του καπνού καταστρέφουν τα κύτταρα στο στόμα και το λαιμό με την πάροδο του χρόνου. Προκαλούν τουλάχιστον 3 στους 4 καρκίνους κεφαλής και τραχήλου. Τι είναι ξεκάθαρο: Όσο περισσότερο πίνει κανείς αλκοόλ ή χρησιμοποιεί καπνό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάθει καρκίνο του υποφάρυγγα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του υποφάρυγγα;
Η μορφή αυτή καρκίνου συνήθως δεν προκαλεί ξεκάθαρα συμπτώματα. Τα άτομα με πρώιμη νόσο μπορεί να είναι ασυμπτωματικά.
Πολλά συμπτώματα του καρκίνου του υποφάρυγγα μπορεί να μοιάζουν με συνήθεις, εύκολα θεραπεύσιμες καταστάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τι συμβαίνει και να σας καθοδηγήσει στη σωστή θεραπεία.
Ο καρκίνος του υποφάρυγγα μπορεί να προκαλέσει:
- Αλλαγές στη φωνή (η οποία μπορεί να ακούγεται τραχιά ή βραχνή).
- Εξόγκωμα που μπορεί κανείς να ψηλαφήσει στα πλάγια του λαιμού.
- Πονόλαιμο που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Προβλήματα κατάποσης (επώδυνη ή δύσκολη κατάποση).
- Ανεξήγητο πόνο, κουδούνισμα ή βούλωμα ενός ή και των δύο αυτιών.
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του υποφάρυγγα;
Ο ΩΡΛ ιατρός θα ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματά σας, θα λάβει το ιστορικό σας και στη συνέχεια θα εξετάσει το στόμα, τη μύτη, τα αυτιά και τον λαιμό σας.
Ποιες εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του υποφάρυγγα;
Ενδοσκόπηση: Η εξέταση αυτή διενεργείται στο ιατρείο από ειδικό ΩΡΛ ιατρό. Δεν είναι επώδυνη, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί όμως να προκαλέσει μικρή ενόχληση στον ασθενή. Ένα λεπτό εύκαμπτο σωληνάκι, συνδεδεμένο με κάμερα, εισέρχεται από τη μύτη και προωθείται στον λαιμό.
Βιοψία: Γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Αργότερα, ένας παθολογοανατόμος εξετάζει προσεκτικά στο μικροσκόπιο τα κύτταρα που ελήφθησαν κατά τη βιοψία, αναζητώντας σημάδια καρκίνου. Μια βιοψία μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τον καρκίνο του υποφάρυγγα.
Απεικονιστικές εξετάσεις: Εάν μια βιοψία επιβεβαιώσει την παρουσία καρκίνου, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις για να μάθει περισσότερα σχετικά με το πώς ο καρκίνος επηρεάζει τον ασθενή. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (όπως αξονική τομογραφία , μαγνητική τομογραφία ή PET scan) χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για τη λήψη λεπτομερών εικόνων του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα.
Τι είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου του υποφάρυγγα;
Η σταδιοποίηση είναι μέρος της διαδικασίας διάγνωσης του καρκίνου. Ομαδοποιεί τους καρκίνους σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (όπως το μέγεθος του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου).
Η σταδιοποίηση του καρκίνου είναι πολύπλοκη. Ο γιατρός θα εξετάσει όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεών πριν καθορίσει το στάδιο του καρκίνου.
Γενικά, ένα χαμηλότερο στάδιο καρκίνου (όπως το στάδιο 0 ή 1) σημαίνει πρώιμη ασθένεια. Τα ανώτερα στάδια (στάδια 2 έως 4) περιγράφουν όλο και πιο προχωρημένη νόσο. Ένας μεγαλύτερος όγκος και καρκίνος που έχει εξαπλωθεί πέρα από το λαιμό είναι παραδείγματα πιο προχωρημένης νόσου.
Που μπορεί να εξαπλωθεί ο καρκίνος του υποφάρυγγα;
Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να δράσουν απρόβλεπτα. Οι κοντινοί λεμφαδένες είναι συνήθως ένα από τα πρώτα μέρη που οι γιατροί ελέγχουν για εξάπλωση καρκίνου.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα του υποφάρυγγα μπορεί να εξαπλωθούν σε:
- Οισοφάγο.
- Λάρυγγα.
- Άλλα μέρη του φάρυγγα.
- Θυρεοειδή αδένα.
- Τραχεία.
- Άλλες περιοχές, όπως η σπονδυλική στήλη.
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του υποφάρυγγα;
Στην περίπτωση ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο του υποφάρυγγα, δημιουργείται μία θεραπευτική ομάδα που θα συνθέσει ένα σχέδιο θεραπείας με βάση την κατάσταση της υγείας του πάσχοντος. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία. Οι ασθενείς πολύ συχνά υποβάλλονται σε συνδυασμό των διαθέσιμων θεραπειών ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου και την κατάσταση υγείας των ασθενών.
Χημειοθεραπεία: Ισχυρά φάρμακα αντιμετωπίζουν τα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα. Στόχος της μπορεί να είναι η συρρίκνωση ενός όγκου ή μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων που παραμένουν στο σώμα μετά την επέμβαση. Οι γιατροί συχνά συνιστούν συνδυασμό χημειοθεραπείας με ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του υποφάρυγγα.
Ακτινοθεραπεία: Προηγμένα μηχανήματα κατευθύνουν στοχευμένες δέσμες ακτινοβολίας για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ προστατεύουν τους μη προσβεβλημένους ιστούς. Ο ακτινοθεραπευτής γιατρός θα συστήσει τον τύπο ακτινοθεραπείας και πόσο καιρό θα χρειαστεί κανείς θεραπεία, με βάση τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης του συγκεκριμένου ασθενούς.
Ανοσοθεραπεία: Αυτά τα νεότερα φάρμακα δίνουν στη φυσική άμυνα του σώματός μια επιπλέον ώθηση. Η ανοσοθεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά.
Τι είδους χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να απαιτηθούν;
Ο γιατρός θα εξετάσει το μέγεθος και τη θέση ενός όγκου, καθώς και άλλους παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις.
Πρώτον, ο χειρουργός θα αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο. Μπορούν επίσης να αφαιρέσει άλλους ιστούς, όπου μπορεί να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, όπως λεμφαδένες ή άλλες ανατομικές δομές λαιμού.
Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:
Φαρυγγεκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος ή ολόκληρο τον φάρυγγα.
Λαρυγγοφαρυγγεκτομή: Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος ή το σύνολο του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Τι μπορώ να περιμένω μετά τη χειρουργική επέμβαση;
Η διαδικασία ανάρρωσής εξαρτάται από το πόσο περίπλοκη είναι η επέμβαση. Ο χειρουργός θα προετοιμάσει τον ασθενή του για το τι να περιμένει.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τρώει, αναπνέει ή μιλάει κανείς λίγο ή περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλαγές (όπως στην περίπτωση λαρυγγεκτομής) μπορεί να είναι μόνιμες. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας σχετικά με:
- Επανορθωτική χειρουργική: Σε περιπτώσεις που ο καρκίνος είναι προχωρημένος, οι χειρουργοί μερικές φορές ανακατασκευάζουν δομές (όπως ο φάρυγγας ή εισάγουν μια φωνητική πρόσθεση) κατά τη διάρκεια της ίδιας ή μιας δεύτερης επέμβασης. Η επανορθωτική χειρουργική μπορεί να χρησιμεύσει για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ασθενούς.
- Διαστοματική ρομποτική χειρουργική: Αυτή η νεότερη τεχνική επιτρέπει στους χειρουργούς να αντιμετωπίζουν ορισμένους καρκίνους του λαιμού με λιγότερο επεμβατικό τρόπο βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των περισσότερων από τις φυσικές λειτουργίες του σώματος. Απαιτεί όμως εξειδικευμένη εκπαίδευση που δεν έχουν όλοι οι χειρουργοί. Και δεν είναι επιλογή για όλους τους καρκίνους του λαιμού.
- Λογοθεραπεία ή θεραπεία κατάποσης: Ο γιατρός μπορεί να συστήσει, μετά την επέμβαση, τη συνεργασία με έναν λογοθεραπευτή. Αυτός είναι ο πλέον ειδικός για να βοηθήσει να προσαρμοστεί ο ασθενής στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ως προς την ομιλία ή την κατάποση.
Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα του υποφάρυγγα;
Η πρόγνωση για τα άτομα με καρκίνο του υποφάρυγγα ποικίλλει. Η νόσος που εντοπίζεται έγκαιρα (πρώιμα) ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία. Δυστυχώς, ο καρκίνος του υποφάρυγγα συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα του καρκίνου του λαιμού μπορεί να μην είναι αισθητά, έως ότου ο καρκίνος γίνει πιο προχωρημένος.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξερευνούν νέες θεραπείες μέσω κλινικών δοκιμών. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν μια κλινική δοκιμή καρκίνου του υποφάρυγγα μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για εσάς.
Μπορεί ο καρκίνος του υποφάρυγγα να θεραπευτεί;
Ναι, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός υποφαρυγγικού όγκου μπορεί να προσφέρει θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις. Νεότερα αντικαρκινικά φάρμακα και η ακτινοθεραπεία μπορούν επίσης να προσφέρουν πολλά υποσχόμενες δυνατότητες θεραπείας.
Τι μπορώ να περιμένω μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο του υποφάρυγγα;
Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά μπορεί να χρειάζεστε επισκέψεις παρακολούθησης, μετά το τέλος της θεραπείας για τον καρκίνο. Ο καρκίνος του υποφάρυγγα μερικές φορές επανέρχεται. Επίσης, η ύπαρξη ενός τύπου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε έναν άλλο τύπο, όπως ο καρκίνος του λάρυγγα.
Οι τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον γιατρό σας να εντοπίζουν έγκαιρα τυχόν αλλαγές στην υγεία σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου:
- Αποφεύγοντας το κάπνισμα.
- Αποφεύγοντας το αλκοόλ ή περιορίζοντας την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε καθώς και τη συχνότητα κατανάλωσης.
- Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά.
Τι πρέπει να ρωτήσω τον γιατρό μου σχετικά με τον καρκίνο του υποφάρυγγα;
- Αν έχω διαγνωσθεί με καρκίνο, ποιο είναι το στάδιο της νόσου;
- Ποιες θεραπευτικές επιλογές προτείνετε; Γιατί;
- Θα επηρεάσει η θεραπεία τον τρόπο με τον οποίο καταπίνω, αναπνέω ή μιλάω;
- Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρκίνου;
Σύνοψη
Ο καρκίνος του υποφάρυγγα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του λαιμού (ονομάζεται επίσης καρκίνος κεφαλής και τραχήλου). Μπορεί να προκαλέσει κοινά συμπτώματα (όπως πονόλαιμο ή πόνο στο αυτί). Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε πονόλαιμο ή ανεξήγητο πόνο στο αυτί που δεν υποχωρεί. Δεν μπορούμε πάντα να αποτρέψουμε την εμφάνιση του καρκίνου. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το να μην καπνίζει κανείς και να περιορίζει το αλκοόλ μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη μείωση του κινδύνου που διατρέχει για την εμφάνιση καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Ποτέ δεν είναι αργά για να κόψει κάποιος το κάπνισμα ή να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του υποφάρυγγα, ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με το ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία στην περίπτωσή σας.